Rond Haaksbergen

We willen fietsen veiliger maken met de fietshelm

Veel veiliger de weg op met een fietshelm

HAAKSBERGEN – René Pot van Pot Tweewielers aan de Blankenburg in Haaksbergen constateert dat meer fietsers een fietshelm dragen. Dat juicht hij toe. Een fietshelm kan bij een val immers ernstig letsel voorkomen. “Meer mensen zetten een fietshelm op, maar het gebeurt nog heel weinig. Ik adviseer ouderen dat wel te doen. Het aantal fietsongevallen met ernstig hersenletsel is enorm toegenomen”, zegt Pot.

De toename van het aantal ongelukken kan niet los worden gezien van de elektrische fiets. Ouderen zijn daardoor veel mobieler geworden. Ze kunnen tot op hoge leeftijd blijven fietsen. Maar die toegenomen mobiliteit heeft ook een keerzijde. “Er zijn meer ouderen op de fiets én de fietssnelheid is toegenomen. Het reactievermogen neemt af, maar er worden wel snelheden van 25 kilometer per uur gehaald. Vroeger was dat niet zo. Voor de komst van de elektrische fiets had iedereen een gewone fiets. Maar veel ouderen hadden vanaf een jaar of zeventig niet meer zoveel kracht om te fietsen. Op die leeftijd werd de fiets weggedaan, maar nu stappen ze op de elektrische fiets. De meeste ongelukken gebeuren overigens bij het opstappen of het afstappen”, weet Pot.

De eigenaar van Pot Tweewielers volgt de ontwikkelingen nauwgezet. De cijfers van vorig jaar kunnen gerust als alarmerend gekwalificeerd worden. “In het hele jaar 2023 zijn 76.000 fietsers in Nederland op de spoedeisende hulp beland. Daarvan waren er 48.000 met ernstig letsel. En één op de vijf van hen was een 55+er met hersenletsel. Dat zijn dus bijna 10.000 ouderen. Onderzocht is ook dat 62 procent van hen minder hersenletsel zou hebben gehad als ze een fietshelm hadden gedragen”, zegt Pot. De ondernemer sprak onlangs nog een arts, die in zijn zaak een fiets kocht. De arts onderstreepte het belang van de fietshelm. “Die zag de mensen met hersenletsel in zijn praktijk.”

Pot verwacht voorlopig echter geen helmplicht. Daarvoor is de fietshelm nog niet genoeg maatschappelijk geaccepteerd. Dat proces heeft tijd nodig. Niettemin kan hij met name ouderen alleen maar adviseren bij het fietsen een helm te dragen. Dat kan immers een hoop ellende besparen.

Een goede fietshelm is er vanaf veertig euro en een fietshelm met een betere bescherming kost ongeveer tachtig tot negentig euro. Ze zijn bovendien verkrijgbaar met licht. Daardoor is de fietser in het donker voor de andere verkeersdeelnemers beter zichtbaar. René Pot omarmt de campagne ‘Dag van de Fietshelm’, die vorige week werd gehouden. Deze dag heeft als doel het bewustzijn te vergroten over het belang van het dragen van fietshelmen. “We willen fietsen veiliger maken voor iedereen.”

Mobiele versie afsluiten