HAAKSBERGEN – SamenLoop voor Hoop is een uniek evenement van KWF Kankerbestrijding waarbij deelnemers 24 uur lang stilstaan bij kanker en het leven vieren. Volgend jaar wordt deze actie voor het eerst in Haaksbergen gehouden en wel in het weekend van 4 en 5 juli van 14.00 tot 14.00 uur. Het evenement concentreert zich op en rond de ijsbaan van IJSCH op Groot Scholtenhagen. Op initiatief van de plaatselijke afdeling van het KWF is een actiecomité gevormd onder voorzitterschap van oud-wethouder Wim Roetenberg. In het comité zitten vertegenwoordigers van verschillende verenigingen. Samen met tientallen vrijwilligers wordt gewerkt aan de realisatie van het evenement. ,,Met de SamenLoop willen we geld inzamelen, steken we kankerpatiënten en ex-kankerpatiënten een hart onder de riem en is er aandacht voor en informatie over uiteenlopende aspecten van kanker”, zegt Roetenberg. ,,De totale opbrengst komt ten goede aan het kankeronderzoek dat KWF financiert.” Het project telt jaarlijks op meerdere locaties in Nederland duizenden deelnemers.
De eerste SamenLoop voor Hoop in Nederland werd in 2006 in het Drentse Borger gehouden. Komende zomer is er ook een 24-uurs SamenLoop voor Hoop in Haaksbergen. De American Cancer Society is de grondlegger van het succesvolle evenement Relay for Life. In 1985 liep één arts 24 uur lang rondjes om een sportveld. Hij haalde hiermee 27.000 euro op voor de Amerikaanse Cancer Society. Het was het startsein voor een jaarlijks terugkerende happening in de Verenigde Staten. En het evenement groeide. Inmiddels worden er in 29 landen over de hele wereld meer dan 6000 acties gehouden. KWF introduceerde het project in Nederland onder de naam SamenLoop voor Hoop in 2006 in het Drentse Borger.
Tijdens de SamenLoop voor Hoop wandelen teams met gemiddeld 10 tot 15 deelnemers 24 uur lang rondjes op een sportveld of ander terrein in de buurt. In estafettevorm, zodat het team altijd op het parcours vertegenwoordigd is. De teamleden betalen per persoon 15 euro inschrijfgeld. Op het terrein kunnen teams ook activiteiten organiseren. Bijvoorbeeld een kleine loterij houden of eigengemaakte producten verkopen. En er wordt geprobeerd een muzikaal randgebeuren op te zetten. Daarnaast worden er kinderactiviteiten ontwikkeld.
Boodschap
De SamenLoop kent drie belangrijke gezamenlijke momenten: de openingsceremonie, de kaarsenceremonie en de sluitingsceremonie. Een ereronde van (ex)kankerpatiënten is de inspirerende start tijdens de openingsceremonie. Zij lopen de eerste ronde op het parcours. Zodra het donker wordt vindt de kaarsenceremonie plaats. Langs de baan worden kaarsenzakken gezet en gevuld met zand en een brandende kaars. Kopers van de kaarsenzakken kunnen op de zakken een persoonlijke boodschap schrijven. ,,Als alle kaarsen branden staan we stil bij de mensen die de strijd tegen kanker hebben verloren, maar ook bij de mensen die nu kanker hebben en natuurlijk ex-kankerpatiënten,’ legt voorzitter Wim Roetenberg van de Haaksbergse comité uit. ,,In de plaatsen waar al een SamenLoop is gehouden was het altijd een indrukwekkend moment.”
Roetenberg benadrukt dat het organisatiecomité nog maar net begonnen is en dat er nog heel veel besproken en geconcretiseerd moet worden. ,,Daar willen we na de jaarwisseling mee beginnen.
Binnen het comité is het enthousiasme groot. Ik hoop dat we dit over kunnen brengen. Niet alleen aan deelnemers tijdens het weekend, maar ook vrijwilligers in de voorbereiding. Want hoe meer mensen aan de SamenLoop meedoen, hoe meer geld er wordt ingezameld voor kankeronderzoek.”