HAAKSBERGEN – Mezen krijgen gif binnen dat wordt gebruikt tegen de buxusmotrups, zo blijkt uit onderzoek. Of dat een verklaring is voor de recente mezensterfte, wordt nu verder onderzocht. Maar strooi of spuit geen gif. Iedere tuin kan een vogeltuin zijn.
De pimpel- en de koolmees. Iedereen die een nestkastje ophangt – uit de zon en een beetje beschut – heeft kans op een nestje in eigen tuin of balkon. De hele dag vliegen vader en moeder af en aan met kleine rupsjes in hun snavel. Voer voor de hongerige jonkies in de kast. Het laatste wat je dan wil, is zo’n nestje vergiftigen. Toch gebeurt dat. Misschien niet door het gif in jouw tuin, maar dan wel door het gif bij de buren. Vooral de mezen die leven in buurten waar de buxusmotrups wordt bestreden, krijgen veel soorten bestrijdingsmiddelen binnen. Vaak zijn dat ook nog illegale middelen. Dit blijkt uit een verkennend onderzoek van het Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM).
In het voorjaar van 2018 stierven opvallend veel jonge mezen en hadden veel mensen last van buxusmotten. Dat lijkt geen toeval. Om het oorzakelijke verband tussen de mezensterfte en het gebruik van gif tegen de buxusmotrups ook echt aan te tonen, doen het CLM en de Vogelbescherming dit jaar op grotere schaal onderzoek. In september worden de eerste resultaten verwacht.
De buxusmot is een zogenaamde invasieve exoot. Een soort die oorspronkelijk uit Azië komt en zich waarschijnlijk in 2007 via een importbuxus in Duitsland heeft gevestigd. Sindsdien is hij bezig met een stormachtige opmars, ook in ons land. En omdat wij wel van een buxushaagjes in onze tuinen houden, doet hij het hier uitzonderlijk goed. De meesjes in onze tuinen blijken dol op de rupsen van de buxusmot. Het CLM deed namelijk ook dieetproeven. Daaruit bleek dat koolmezen niet alleen buxusmotrupsen (groot en klein) eten, maar ze zelfs liever hebben dan meelwormen of de wasmotlarven. Als er dus gespoten wordt tegen de buxusmot, is de kans groot dat de mezen in de buurt deze gifstoffen binnenkrijgen.
Gifstoffen
De onderzoekers verzamelden het afgelopen jaar dode mezen uit de stad en het bos en vergeleken deze twee grepen met elkaar. De dode ‘stadsmezen’ bleken een veel groter aantal bestrijdingsmiddelen te bevatten dan de ‘bosmezen’: gemiddeld 2,8 tegen 0,8. In totaal telden de onderzoekers wel veertien verschillende soorten gif. Als je de mezen in je tuin of op het balkon wil beschermen, spuit of strooi dan geen gif. Niet tegen de buxusmotten, en liever ook niet tegen ander levend spul (mieren, slakken, schimmels, etc). Om de buxusmot te bestrijden, kun je beter andere middelen inzetten. De hogedrukspuit, bijvoorbeeld. Of een feromonenval. Hierin zit de specifieke sexlokstof van vrouwtjes die de mannetjes van de buxusmot aantrekken. Deze vliegen in de val en kunnen daar niet meer uit. De vlinders kunnen zich dus niet voortplanten.
Meer vogels in je tuin
Wat ook helpt tegen hinderlijke rupsen, zijn meer vogels in je tuin. De beste vogeltuin is een natuurlijke tuin, een plek waar vogels eten en schuilplekken vinden. Bij de inrichting daarvan kan de Vogelbescherming je helpen. Zij zochten per stad en dorp uit welke vogels waar leven. Via een postcode-check kun je zien voor welke vogels jij iets kunt doen. Je vindt namelijk ook handige tips om je tuin juist voor die soorten vogelvriendelijker te maken. Check of de koolmees bij jou in de buurt leeft op www.mijnvogeltuin.nl.