08 apr - 08:34 Haaksbergen - aangepast om 14:36

Preventief bestrijden van processierups van start

Alleen eiken van gemeente binnen bebouwde kom

De gemeente Haaksbergen gaat ook dit jaar de eikenprocessierups te lijf door preventief te bestrijden. Vorig jaar heeft dat zijn vruchten afgeworpen. Er wordt wederom zo veel mogelijk gebruik gemaakt van biologische methoden. Vanaf 12 april start de eerste ronde: bestrijding met levende aaltjes. Dat moet ’s avonds en ’s nachts gebeuren. Stap twee vindt een paar weken later plaats. Afhankelijk van de locatie wordt er dan met aaltjes of met een bacterie gespoten.

Net als in 2020 concentreert de gemeente zich op alle eiken die eigendom zijn van de gemeente binnen de bebouwde kom. Waar in het verleden alleen ‘hotspots’ preventief bestreden werden, wordt nu de hele bebouwde kom aangepakt. Drukbezochte plekken – zoals schoolpleinen – krijgen in de tweede ronde een behandeling met de bacterie, omdat dit middel net wat effectiever is. Bij de andere eiken zullen biologische aaltjes een tweede keer ingezet worden. De verwachting is dat er veel minder nesten in de bomen zullen voorkomen dan in eerdere jaren. Als er vervolgens toch nesten zijn, dan worden die weggezogen.

Geen bestrijding in buitengebied

Buiten de bebouwde kom vindt geen bestrijding meer plaats. Natuurwetgeving staat bestrijding in het buitengebied waar beschermde vlinders zijn niet meer toe. Hier moeten vooral de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierupsen hun werk doen, zoals vliegen, wespen en kevers. Bloemrijke bermen, perken en tuinen zijn goed voor de natuurlijke vijanden van de rupsen. De afgelopen jaren heeft de gemeente veel bloembollen geplant en bloemzaden gezaaid. Daar heeft Haaksbergen nu profijt van. De gemeente zet het beleid-met-bloemen dit jaar door, ook binnen de bebouwde kom. Daarom wordt er hier en daar niet gemaaid.

Pimpelmezen

Pimpel- en koolmezen zijn dol op rupsen. Daarom heeft de gemeente twee jaar geleden 75 vogelhuisjes opgehangen, met een uiteindelijke bezettingsgraad met vogelnestjes van 80 procent. Ook de wijkraad Hassinkbrink hing vogelhuisjes op. De gemeente juicht het zaaien van bloemzaden, poten van bollen of plaatsen van nestkastjes door inwoners toe. Hoe meer biodiversiteit, hoe beter. Hovenier Koppelman voert de werkzaamheden uit en heeft daarvoor ontheffing van de avondklok.

Voor de liefhebber

Voor wie geïnteresseerd is in de bestrijding een paar feitjes op rij. De eerste eikenprocessierupsen zijn alweer uit het ei gekomen. Vervolgens moet snel nadat ze allemaal uitgekomen zijn en ze zich gegroepeerd hebben de preventieve bestrijding beginnen. Dat gebeurt met aaltjes, ook wel nematoden geheten. De aaltjes worden ’s avonds en ’s nachts op de rupsen gespoten. Overdag, met zonlicht, heeft dat geen effect.

Om te kunnen spuiten mag het niet te hard waaien, regenen en vriezen. Na behandeling met de aaltjes volgt een tijdje daarna de behandeling met de bacterie Xen Tari. Dat kan plaatsvinden wanneer de eiken ongeveer voor 40 procent in het blad zitten. Ook in dit geval moet rekening gehouden worden met de weersomstandigheden.

Toch nog nadere vragen over de behandelmethode? Neem dan contact op met Twente Milieu via 0900 – 85 20 111 of via info@twentemilieu.nl. Ook wanneer u later in het seizoen de aanwezigheid van nesten door wilt geven kunt u Twente Milieu benaderen.

https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=G-RPY4R1NFFS window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'G-RPY4R1NFFS');