15 jan - 09:40 Haaksbergen - aangepast om 09:40

Nieuwe directeur Museum Buurtspoorweg

Gemma Boon (37) is vanaf 1 februari 2020 de directeur van Museum Buurtspoorweg in Haaksbergen (Ov). Boon heeft ruim tien jaar ervaring in de culturele sector en was hiervoor directeur van Museum No Hero in Delden. Boon is de eerste directeur van Museum Buurtspoorweg. Het museum, dat met 35.000 reizigers per jaar tot de grootste musea van Oost-Nederland behoort, wil het museum ook toegankelijk maken voor bezoekers buiten de zestig reguliere rijdagen die het museum gemiddeld telt. Met dit doel voor ogen worden onder leiding van Boon in Haaksbergen en Boekelo nieuwe tentoonstellingsruimtes gerealiseerd.

Van kunstmuseum naar spoorwegbedrijf

Gemma Boon kijkt uit naar haar nieuwe rol bij Museum Buurtspoorweg. Boon: “Om je thuis te voelen is het belangrijk dat je je verbonden voelt met de grond onder je voeten en de mensen om je heen. Dat doen we door bezoekers uit de regio op een aansprekende manier het verhaal te vertellen over de industriële revolutie in Twente, maar ook door samen met toegewijde vrijwilligers werkzaamheden rondom ons cultureel erfgoed te verrichten, zoals restauratie, behoud en natuurlijk ook het rijden met authentieke stoomtreinen uit de tijd van de Twentse industriële revolutie. Met een sterke museale infrastructuur in de regio kunnen we niet alleen talent in de regio houden, maar ook nieuwe mensen aantrekken. Naast de regionale functie zie ik de aantrekkingskracht voor bezoekers van buiten de regio: de toeristen en dagjesmensen. Ik kijk ernaar uit om mijn kennis van de museumwereld in te zetten op deze plek en het museum naar het volgende niveau te tillen.”

Over Museum Buurtspoorweg

Museum Buurtspoorweg laat bezoekers op toegankelijke wijze het lokaal spoorbedrijf uit vervlogen tijden (her)beleven. Jaarlijks ontvangt het museum zo’n 35.000 reizigers tijdens 60 reguliere rijdagen. Daarnaast organiseert het museum nog zo’n 60 ritten per jaar voor particulieren of bedrijven op aanvraag. Ook de culinaire ritten met een rijdende (stoom) trein, aangeboden in samenwerking met Michelinsterrenrestaurant ’t Lansink zijn een groot succes. Naast vijf vaste krachten die de continuïteit van de bedrijfsvoering waarborgen, zijn ruim 100 vrijwilligers actief betrokken bij de zeer veelzijdige activiteiten binnen het museum. Het erkend geregistreerd museum beheert een grote collectie mobiel en industrieel erfgoed, zoals een lokaalspoorweg van 7 kilometer lengte met gebouwen en installaties en zo’n 80 historische spoorwegvoertuigen. De organisatie, opgericht in 1967, behoort tot de belangrijkste musea van Overijssel. Het museum wordt sinds kort financieel ondersteund door de gemeenten Enschede en Haaksbergen. De Stichting telt bovendien een kleine 300 donateurs en wordt gesteund door verschillende bedrijven uit de regio.

Toekomstplannen

Het museum heeft de ambitie om twee nieuwe bezoekerslocaties in te richten, zodat bezoekers ook op ‘niet-rijdagen’ een aantrekkelijke presentatie en informatief verhaal kan worden geboden. Deze twee nieuwe bezoekerslocaties worden gerealiseerd in het historische stationsgebouw in Haaksbergen en op het emplacement in Boekelo. Invoering van de Museumkaart komt daarmee binnen bereik evenals deelname als ‘Ankerpunt’ aan het Euregionetwerk Industriecultuur i.o. (ERIH). Het versterken van het karakter als museaal belevingspark staat daarbij steeds voorop.