Lintje voor Sjanne en Joseph als ‘uitvinders’ van de zorgboerderij
HAAKSBERGEN – Zorgboerderij Erve Meyerinkbroek in St. Isidorushoeve bestaat 25 jaar. Als pioniers van deze nieuwe vorm van zorg in de jaren 90 op agrarische bedrijven zijn Joseph Asbreuk en Sjanne Meyerink beide benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Op verzoek van de Koning kregen ze door burgemeester Rob Welten bijbehorende versierselen opgespeld.
Een heuglijk feit dat woensdag overigens gepaard ging met de officiële overdracht van Zorgboerderij Erve Meyerinkbroek aan hun opvolgers. Zoon Ruben (33) gaat ze zorgboerderij aan de Benteloseweg 25 samen met zijn vrouw Stefanie voortzetten, voorlopig met de ondersteuning van de grondleggers.
Uitvinden
Tijdens de feestelijke huldiging in bijzijn van hulpboeren en medewerkers in de kantine van Erve Meyerinkbroek kwam nog eens naar voren hoezeer Sjanne en Joseph mede aan de wieg hebben gestaan van deze vorm van dagbesteding in de geestelijke gezondheidszorg. Ze hebben het wiel destijds zo’n beetje zelf moeten uitvinden. ,,Toen we in 1998 begonnen telde Nederland misschien iets van 100 beginnende zorgboerderijen. Regelgeving en een uitgebalanceerd vergoedingensysteem bestond nog niet”, blikt Sjanne terug. ,,Je moest zelf bedenken uit welke potje het moest komen en dan was het maar afwachten of de vergoeding werd toegekend. Het was echt een vorm van pionieren en dat voelde soms ook wel als een strijd.”Concept
Haar man Joseph was er in praktische zin meteen al van overtuigd dat de boerderij een ideale omgeving bood voor de dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking. Hij beet zich vast in het ontwikkelen van een concept waarin de leidende rol van Sjanne als zorgprofessional bepalend was. ,,Er werd al snel gedacht dat het slecht ging met de varkens en dat we daarom een zorgboerderij begonnen”, vertelt Joseph als de burgemeester hem en zijn vrouw net het lintje heeft opgespeld. ,,We deden het vanuit de overtuiging dat je op een agrarisch bedrijf, in de natuur tussen de koeien, schapen en de geiten een mooie vorm van dagbesteding kon bieden aan mensen met een verstandelijke beperking. Dat hebben we de afgelopen 25 jaar weten uit te bouwen tot een zorgboerderij met 6 vaste werknemers en 21 vrijwilligers. Onze cliënten zijn de hulpboeren van Erve Meyerink.”Gevoel
Vriendin Suze Sleiderink maakte het opstarten van Zorgboerderij Erve Meyerinkbroek 25 jaar geleden van nabij mee. Na 40 dienstjaren in de zorg en ervaren met dagbesteding weet ze als geen ander het werk van Sjanne en Joseph op waarde te schatten. ,,Zij beseffen wat de meerwaarde is van kleinschalige vorm van dagbesteding voor volwassenen met een verstandelijke beperking. Die zit-em vooral in het gevoel dat de hulpboer hier deel kan uitmaken van het gewone dagelijkse leven op de boerderij en zich daar ook gewaardeerd voelt. Ze hanteren voor de hulpboeren, hun cliënten dus, het uitgangspunt ‘waar ik de dingen zelf kan doen, hoef je me niet te helpen’. Ieder mens heeft z’n kwaliteiten en dat idee komt hier volledig tot zijn recht.”Foto: Sjanne Meyerink en Joseph Asbreuk met in hun midden burgemeester Rob Welten die het echtpaar woensdag de versierselen voor de ridderorde opspeldde. Zorgboerderij Erve Meyerinkbroek bestaat 25 jaar. (foto: Betty Morsinkhof).