Lefers Advocaten strijdt voor eerlijke letselschadevergoeding
Verzekeraars blijven whiplashpatiënten schofferen
EIBERGEN- Whiplash, het blijft een lastig onderwerp voor verzekeraars. Het probleem is dat een whiplash niet aan te tonen is met een röntgenfoto of een scan. “En daar maken verzekeraars misbruik van”, zegt letselschadeadvocaat Jan Lefers van Lefers Advocaten. “Bij letselschade door een whiplash verschuilen veel verzekeraars zich achter het ‘gebrek aan bewijs’, maar dat is niet correct.”
De vraag is: zijn whiplashachtige klachten het gevolg van het betreffende ongeval? Lefers legt uit: “Het gaat om het causaal verband, daar is veel jurisprudentie over. De Hoge Raad is heel duidelijk: als de neuroloog niets vindt, kan er toch sprake zijn van een causaal verband tussen de klachten en het ongeval. Dan moet je dus zeggen: als er een goede alternatieve verklaring voor de klachten ontbreekt, dan is sprake van een causaal verband.”
Sancties
Toch leggen veel verzekeraars die uitleg naast zich neer. “Een grote landelijke verzekeraar zegt gewoon: wij vinden dat het slachtoffer bewijs moet leveren. Dan schoffeer je echt het slachtoffer. Daar is veel reuring over in verzekeringsland. Het is voor de verzekeraar natuurlijk heel interessant om in deze gevallen niet uit te keren. Het gaat om vele duizenden euro’s.”
De oplossing is volgens Lefers het opleggen van sancties aan de betreffende verzekeraars. “Nu zien we dat slachtoffers niet gaan procederen; het kost hen te veel tijd en moeite en de onzekerheid blijft. Ze nemen dan genoegen met minder. Het is een groot maatschappelijk probleem waar de overheid weinig aan doet. Als een verzekeraar van tevoren al zegt : we trekken ons niets aan van jurisprudentie, dan sta je als slachtoffer machteloos. De enige optie is dan de gang naar de rechter.
Verzekeraars maken een kans-inschatting: hoe groot is het risico dat we het bedrag alsnog moeten betalen? Ze zijn alleen te raken op het financiële vlak. Als advocaat moet je soms ook tegen de rechter zeggen: dit kan niet wat hier gebeurt. Ik heb gelukkig al voor een aantal cliënten een hoger schadebedrag kunnen afdwingen.” De oplossing is volgens Lefers het opleggen van sancties aan de betreffende verzekeraars. “We moeten toe naar een systeem waarin de verzekeraar een voorstel doet en het slachtoffer kan beslissen. Als het slachtoffer niet akkoord is, moet de rechtbank beslissen. Als de rechtbank uitspraak moet doen en deze oordeelt dat de verzekeraar te weinig heeft aangeboden, dan zou de verzekeraar het verschil dat hij te weinig heeft aangeboden, dubbel moeten betalen aan het slachtoffer.”
Lefers ziet in de praktijk vaak dat een rechtbank het niet eens is met de verzekeraar. “Het is een hele frustrerende discussie, vooral voor het slachtoffer. Wij helpen slachtoffers en wijzen de verzekeraars op de jurisprudentie en gaan, indien nodig, procederen. We merken dat de rechters vaker hun irritatie uitspreken. Dat is een goede ontwikkeling voor de slachtoffers.”
Heeft u vragen over letselschade? Neem vrijblijvend contact op via 0545-725 925 of via info@lefers-advocaten.nl. Kijk ook eens op www.lefers-advocaten.nl voor veel meer informatie over letselschade met praktische tips en adviezen.