16 apr - 12:00 Haaksbergen - aangepast om 10:36

Haaksbergse basisscholen doen mee aan het Anne Frank-project

Herdenken, begrijpen en doorgeven

In het kader van 80 jaar vrijheid staat Haaksbergen in 2024 en 2025 stil bij het einde van de Tweede Wereldoorlog. Dit bijzondere herdenkingsjaar biedt een unieke kans om samen met leerlingen de waarde van vrijheid, de impact van oorlog en het belang van herinneren te onderzoeken. Een belangrijk onderdeel van deze herdenking is het jaarlijks terugkerende Anne Frank-project, dat inmiddels al sinds de jaren 1980 in Haaksbergen wordt georganiseerd.

Het project richt zich op leerlingen uit de bovenbouw van de basisschool en maakt de geschiedenis op een indrukwekkende en eigentijdse manier toegankelijk. Door middel van lesmateriaal over Anne Frank en de Haaksbergse Betsie Frankenhuis – het jongste slachtoffer van de Holocaust uit Haaksbergen – krijgen leerlingen inzicht in de gruwelen van de oorlog en de noodzaak van verdraagzaamheid.

Meer dan geschiedenis alleen
Het Anne Frank-project is meer dan een geschiedenisles. Het wil bijdragen aan begrip en respect tussen kinderen met verschillende achtergronden. Door vragen te stellen over vooroordelen, rassenhaat en discriminatie, wordt ingezet op bewustwording én verbinding. Het doel? Onwetendheid tegengaan en bijdragen aan een samenleving waarin ruimte is voor ieders verhaal.

Bezoeken aan gebedshuizen: ontmoeten en begrijpen
Een bijzonder onderdeel van het project vond plaats op 4, 7, 8 en 10 april 2025, toen maar liefst 11 groepen een bezoek brachten aan de synagoge, moskee en Pancratiuskerk in Haaksbergen. Ze maakten daar kennis met dorpsgenoten die hun geloof op verschillende manieren beleven. Door middel van interactieve opdrachten ontdekten ze niet alleen de verschillen tussen religies, maar juist ook de overeenkomsten. Zo leerden zij wat het betekent om joods, moslim of christen te zijn, en hoe belangrijk respect voor elkaars identiteit is.

Filmvertoning: Max, een band voor het leven en extra activiteiten

Naast de bezoeken aan de gebedshuizen kregen de scholen op 10 april 2025 de mogelijkheid om naar de film Max, een band voor het leven te gaan in Theater de Kappen. Maar liefst 225 leerlingen van het basisonderwijs hebben deze film bezocht. Het bezoek werd mogelijk gemaakt door Stichting Lepping-Postuma en vormde een bijzondere activiteit in het kader van het herdenkingsjaar, 80 jaar vrijheid.

Naast de film konden scholen zich inschrijven voor aanvullende activiteiten, zoals de lezingen van Jan ter Haar en Leon Klaczynski, of de interactieve escapebox ‘Boxplorer’, die de kennis over de Tweede Wereldoorlog test. Ook het gebruik van leskisten (mobiele tentoonstellingen) en het symbolisch poetsen van Stolpersteine (struikelstenen) behoren tot de mogelijkheden. De leerlingen van groep 8 van basisschool Paus Joannes hebben dat laatste voor hun rekening genomen. 

De Anne Frank-projectgroep hecht veel waarde aan het feit dat alle basisscholen in Haaksbergen tweejaarlijks deelnemen aan het project. Want juist door samen te herdenken, leren we kinderen de waarde van vrijheid, verdraagzaamheid en respect – en geven we die betekenis door aan de generaties van morgen.

https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=G-RPY4R1NFFS window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'G-RPY4R1NFFS');