26 apr - 12:00 Haaksbergen - aangepast om 11:32

Grutto 68 miljoen euro waard

HAAKSBERGEN – Voor deze vogel ligt een bedrag van 68 miljoen euro te wachten om hem te redden. Het is de Grutto, een weidevogel die zwaar onder druk staat. De gulle gever uit Brussel vergat alleen te bedenken dat je maar beter niet de overheid kunt aanwijzen om snel actie te ondernemen voor behoud van de Grutto. Haaksbergenaar Willem Jan Westerholt kan er met z’n hoofd niet bij. Hij heeft iets met de Grutto en weidevogels in het algemeen. Voor hem was het vorige week geen nieuws dat een bedrag van 68 miljoen euro al 2,5 jaar onaangeroerd op een rekening staat geparkeerd. ,,Met dat geld had meteen in plas-en-dras als broedgebied geïnvesteerd moeten worden. Red je de Grutto, dan zijn daarmee meer soorten gered. Heel triest dat men al die jaren niets heeft gedaan. Hier zien we de Grutto al een tijdje niet meer. En als we niet snel iets doen zullen andere soorten volgen.”

Natuurorganisaties zijn ziedend op de overheid nu er aan miljoenen Europese subsidie niet blijkt aangewend om meerdere soorten weidevogels in stand te houden. ,,Want het gaat niet alleen om de Grutto”, verzekert Willem Jan Westerholt van de vogelwerkgroep van het IVN Haaksbergen. ,,Aanvalsplan Grutto hebben ze het genoemd. Creëer je goede omstandigheden voor de Grutto, dan liften de Tureluur en Kievit en andere soorten op mee. Van de Tureluur weten we nog een paar nestjes in het buitengebied en dat loopt ook dramatisch terug. Hetzelfde geldt voor de Kievit.”

Van de zotte
Het grootste probleem blijft het leefgebied en dan heb je nog de zogeheten predatoren al vossen, marters, ratten reigers en katten die nesten met broedsel en kuikens leegroven. Ook vogels zelf kunnen er wat van: de boomvalk vangt de boerenzwaluwen, reigers eten eenden-pullen en de buizerd en kraai vangt weidevogelkuikens. Bert Aman is een betrokken weidevogel beheerder van ANV Land en Schap in noord Twente en is het roerend met Westerholt eens dat als je de Brusselse centje goed gebruikt voor behoud van de Grutto, je de hele weidevogelfamilie daar een plezier mee doet. ,,Soorten zoeken elkaar op om sterker te staan. Het voorbeeld van Westerholt dat de Grutto zich sterker voelt in de nabijheid van de meer agressieve Kievit klopt helemaal en is kenmerkend hoe verschillende soorten met elkaar optrekken. Het is daarom van de zotte dat er nog niets met die Brusselse miljoenen is ondernomen.”

Geneuzel
Waar ligt dan het probleem, vraag je je af. ,,Bij het geneuzel over regeltjes ten aanzien van locaties waar je een plas met drassige grond kunt aanleggen”, zegt Aman. ,,Het is steeds weer te dicht bij dit of te dicht bij dat en dan gaat het niet door. Daar moeten we mee ophouden. Er zijn genoeg plekken te bedenken waar het hard nodig is en die geschikt zijn en dat moet niet alleen aangewezen gebied te zijn waar last minute beheer kan worden toegepast. Zorg daar voor dras en plas, ga met boeren in de omgeving in overleg wat zij kunnen betekenen en compenseer ze als er wordt ingeleverd. Onvoorstelbaar dat er door geneuzel 68 miljoen voor de weidevogels op een plank blijft liggen terwijl het 5 voor 12 is.