Groene groentes, volle zuivelproducten en rundvlees maken kinderen weerbaar
REGIO – Een goed werkend immuunsysteem maakt je weerbaar tegen besmetting met virussen. Tijdens de coronacrisis is het belang van een goede weerstand daarom ook meer dan ooit duidelijk. Ellen van der Gaag, kinderarts aan Ziekenhuisgroep Twente (ZGT) en promovendus aan het TechMed Centre van de Universiteit Twente, heeft onderzoek gedaan naar de invloed van voeding op het immuunsysteem van kinderen. Uitkomst van dit onderzoek: groene groentes, volle zuivelproducten en rundvlees maken kinderen weerbaar.
Groene groentes, volle melkproducten en rundvlees. Als kinderen daar genoeg van krijgen heeft dit een positief effect op hun weerstand, is het resultaat van het onderzoek van ZGT-kinderarts Ellen van der Gaag. Een simpele aanpassing in wat kinderen eten kan het immuunsysteem dus een enorme boost gegeven. Dit helpt te voorkomen dat kinderen een verkoudheidje, keel-of oorontsteking krijgen, maar helpt mogelijk ook bij ernstige infecties als het covid-19 virus.
Maatschappelijk relevant onderzoek
Ellen is sinds 2014 al bezig met dit onderzoek. Het was de bedoeling dat ze deze maand zou promoveren aan het TechMed Centre van de Universiteit van Twente. Dat ging in verband met de omstandigheden niet door. Ellen vond het echter wel belangrijk, gezien de actualiteit, om de resultaten van haar onderzoek alvast te delen.
Puur en onbewerkt voedsel
Ellen kreeg vaak jonge kinderen in haar spreekkamer die hoestten, verkouden waren of koorts hadden. Deze kinderen waren een groot deel van het jaar aan het kwakkelen zonder medisch aantoonbare oorzaak, dus startte Ellen een onderzoek. Ouders van deze kinderen tussen de een en vijf jaar kregen een vragenlijst. Na analyse van de antwoorden bleek dat kinderen die vaak te maken hadden met een infectie veel minder groentes en rundvlees aten. Daarnaast viel haar op dat er ook een trend is om minder puur en onbewerkt voedsel te eten. Ellen denkt daarmee ook dat dit een symptoom is van de tijd waarin we leven. “Vroeger at je gewoon wat er was. Het eten dat nu in de supermarkt ligt is vaak bewerkt, minder puur en minder natuurlijk.”, zegt Ellen.
Positieve resultaten
Na verder onderzoek werd ook geëxperimenteerd of het eten van minstens drie keer rundvlees per week, vijf keer groene groente en dagelijks volle melk/volle yoghurt en dagelijks roomboter op brood een verandering teweeg zou brengen bij de kinderen die vaak ziek waren. De resultaten waren positief; na ongeveer vier weken namen de klachten van deze kinderen al af. “En in de maanden daarna werd het verschil alleen maar groter”, zegt Ellen. Eerst waren de onderzochte kinderen gemiddeld 14,8 dagen ziek binnen een half jaar, na aanpassing van het dieet werd dit teruggebracht naar nog maar 4,8 dagen. Ook voelden de kinderen zich over het algemeen energieker en zaten ze beter in hun vel.
Cholesterol
“Veel ouders hadden zorgen over het cholesterolgehalte van hun kinderen nadat ze zouden starten met de volle zuivelproducten. Dat hebben we onderzocht, en het cholesterolprofiel verandert niet ongunstig.” Ook blijkt uit het onderzoek dat het gewicht of de BMI (body mass index) niet toeneemt na het starten van het voedingsadvies ten opzichte van de controlegroep. “Dit kan mede ook veroorzaakt worden doordat de volle zuivel de zoete smaakjesmelk vervangt. Bovendien verzadigt de volle melk meer, en de zoete zuiveldrankjes lokken naar meer.”
Verklaring
“In groene groenten zitten veel voedingsstoffen, mineralen en vitamines. Daarnaast zijn ze zo groen door de zogeheten bladgroenkorrels. Deze bladgroenkorrels blijken een belangrijk effect te hebben, ze werken namelijk ontstekingsremmend.” Daarnaast hebben kinderen meer eiwitten nodig dan volwassenen. Voor vegetariërs en flexitariërs geen reden tot zorg: “Volwassenen kunnen deze eiwitten prima door ander voedsel vervangen.”
Italië
Het onderzoek van Ellen is in Italië in het licht van de coronacrisis niet onopgemerkt gebleven. Deze maand werd haar onderzoek geciteerd in een opiniestuk van Italiaanse wetenschappers over het covid-19 virus. Een gezond voedingspatroon is volgens deze wetenschappers van cruciaal belang in de strijd tegen alle virussen, dus ook het coronavirus. De aanpak van infectieziekten moet daarom volgens hen breder ingezet worden. Meer aandacht voor voedsel kan een belangrijke bijdrage leveren.