De schorskever, klein insect, groot probleem
Vroege detectie van schorskever met remote sensing
Wetenschapper Haidi Abdullah van de Universiteit Twente ontdekte dat vroege detectie van de schorskever mogelijk is met remote sensing technologieën. Voor het eerst is aangetoond dat remote sensing data succesvol gebruikt kan worden om een vroege manifestatie (zogenaamde groene aanval) van de fijnspar op te sporen zodat op tijd kan worden ingegrepen om verdere uitbraak en schade te voorkomen.
De opwarming van de aarde en stijgende temperaturen zorgen voor steeds meer uitbraken van de schorskever (Ips typographus) in naaldbossen. Hierdoor worden duizenden vierkante meters bos vernield. Veel belastinggeld wordt gespendeerd om boseigenaren te compenseren voor hun economische verliezen en de kosten van nieuwe aanplant. Er bestaat veel controversie over boomkap in beschermde gebieden door heel Europa.
Het succesvolle gebruik van remote sensing om vroegtijdige manifestatie van schorskevers vast te stellen zorgt voor lagere kosten van monitoringsprogramma’s en verlaagt het risico van verdere schorskeveruitbraken in Europese bossen. De resultaten van dit onderzoek zijn van groot belang, onder meer voor bosbeheerders, ecologen, de bosbouw, en wetenschappers die onderzoek doen naar remote sensing. De resultaten van de studie zijn vrij toegankelijk en te gebruiken door iedereen.
De schorskever is een klein insect met een hard cilindrisch lijfje dat zich vermenigvuldigd onder de schors van fijnsparren. Samen met natuurlijke gebeurtenissen zoals storm, hittegolven en droogte, heeft het een aanzienlijke ecologische en economische impact op de naaldbossen in Europa. Vandaar dat de vroegtijdige opsporing van schorskeverbesmetting van groot belang is. In dit geval vind die opsporing plaats in de zogenaamde “groene aanval” fase – een periode waarin bomen nog visuele tekenen van besmetting moeten vertonen. Deze vroege detectie is van vitaal belang voor het beheer van de fijnsparren om het economische verlies te minimaliseren en massa uitbraak uit te sluiten.
De volgende stap voor het ITC in dit onderzoek is het testen van methoden die zijn ontwikkeld met behulp van andere remote sensing databronnen, en in andere Europese sparrenbossen. Op 29 juni 2019 promoveerde Haidi Abdullah, zijn proefschrift is getiteld “Remote sensing of European spruce (Ips typographus, L.) bark beetle green attack”.