Rond Haaksbergen

Cybercrime: ‘blijf zelf scherp’

HAAKSBERGEN – Criminelen gaan steeds meer op het digitale roverspad. Internet- en Whatsappfraude tiert welig. Ook in Haaksbergen. Het lokale politieteam waarschuwt: ,,Blijf scherp en alert met computer, telefoon en bankpas.”

Wijkagent Erik Teesink kan het niet vaak genoeg zeggen: ,,De bank belt jou niet om naar je bankpas of pincode te vragen. Ophangen de telefoon. Ook aan de deur niets afgeven aan een zogenaamde koerier van de bank. En als je op je mobiele telefoon een appje krijgt met de vraag geld over te maken, niet doen! Ook al lijkt het een bericht van je eigen kinderen. Het kunnen zomaar oplichters zijn die maar een ding willen en dat is je rekening plunderen.” Volgens ‘Digitale Wijkagent’ Chantalle Wind is er niet een directe aanleiding waarom het politieteam Haaksbergen nu aandacht vraagt voor de zogenaamde cybercrime. Ze doet dat voortdurend en steeds via verschillende media en kanalen om maar zoveel mogelijk mensen te bereiken. ,,Trap er niet in. Dat is de boodschap.”

Cybercriminaliteit gaat ook niet aan Haaksbergen voorbij. Charlotte van Os van het politieteam Haaksbergen beaamt de woorden van collega Teesink dat je vooral zelf alert moet zijn op wat je met je computer, telefoon en zelfs met je bankpas doet. ,,Pasfraude komt steeds meer voor. Criminelen bellen aan en voor je het weet overhandig je ze jouw pas. Ze knippen hem door om de pas zogenaamd onbruikbaar te maken. Maar die pas is gewoon bruikbaar omdat de chip nog intact is. Intussen hebben ze met een gladde babbel je pincode ook al ontfutseld.”

Teesink somt hoofdschuddend een aantal voorbeelden op, die voorkomen konden worden als men alerter was geweest. Hij snapt ook wel dat er nog steeds mensen intrappen. ,,Die criminelen weten precies bij wie ze moeten zijn en hoe ze het moeten aanpakken. Vooral ouderen zijn het doelwit. En als die op Whatsapp de vraag krijgen wie hun favoriete kleinkind is, raak je de gevoelige snaar.” Charlotte van Os adviseert ouderen om eerst hun kinderen in te schakelen als ze onraad ruiken met Whatsapp. Erik Teesink en Chantalle Wind sluiten zich daarbij aan. ,,Fysiek naar een bankkantoor rijden is het verstandigst. Als politie doen we er in de volle breedte echt alles aan om dit soort praktijken aan te pakken. De realiteit is echter dat dit soort criminelen vanuit de meest rare oorden opduikt en ook in Haaksbergen uitkomt. Wees daarom altijd scherp op rare mails en berichten.”

Foto: Van links naar rechts:  Charlotte van Os, Erik Teesink en Chantalle Wind van het team Politie Haaksbergen.

Mobiele versie afsluiten