Rond Haaksbergen

Column Ton van Rijwijk

Wanneer komen er tiny houses in Haaksbergen?

In Tubantia verschenen de afgelopen week een aantal artikelen over “tiny houses”, die in diverse gemeenten in Twente en in Oost Gelderland/De Achterhoek worden gerealiseerd.

Een mooi concept, dat de woonbehoefte voor veel jonge stellen en senioren (die kleiner willen wonen, maar de huren in het midden- en hogere segment niet kunnen betalen) kan beantwoorden. In Nieuw-Zeeland en Canada bestaat deze woonvorm al langer, vooral in de vorm van de zogenoemde “granny homes”: oma woont in een chaletje in de tuin van het huis van de kinderen. Heeft zo toch haar privacy, maar is niet eenzaam en het is betaalbaar. Hoewel deze woonvorm een (in elk geval tijdelijke) oplossing lijkt te vormen voor het enorme tekort aan betaalbare woningen, gaat de plaatsing van deze tiny houses niet overal zonder slag of stoot. Er zijn zowel wettelijke beperkingen (onze wetgeving voorziet niet altijd in deze woonvorm) als bezwaren van omwonenden. In Almelo werd zelfs in een buurt gezegd “wij willen deze prōttel hier niet”. Daar was/is men bang voor overlast op basis van de veronderstelling, dat de toekomstige bewoners niet zouden passen in de lokale cultuur. Angst voor het onbekende en niet met elkaar in gesprek gaan, waar zien we dat meer? 

In Haaksbergen zijn er, althans voor zover ik weet, nog geen initiatieven voor het realiseren van tiny houses. Terwijl de behoefte aan passende woonoplossingen voor jongeren en ook senioren er wel degelijk is. Maar dan moet een gemeente als Haaksbergen bereid zijn om in te zetten op redelijke verkoop- of huurprijzen van beschikbare grond. En niet voor de hoofdprijs willen gaan ten behoeve van de realisatie van relatief dure woningen. Ik persoonlijk vind, dat er zo langzamerhand wel genoeg mooie villa’s zijn gebouwd in Haaksbergen. Villa’s, die niet altijd ten goede komen aan bewoners van Haaksbergen. Maar ja, ik ben natuurlijk in Den Haag in de voorafgaande 75 jaar een totaal andere wooncultuur gewend dan men doorgaans hier kent.

Ja, zeggen sommigen, maar we hebben hier al chalets, bijvoorbeeld in de Bartokstraat, voor Oekraïense vluchtelingen. Maar die chalets zijn een tijdelijke voorziening, worden bovendien gefinancierd door het rijk. Voor tiny houses is een gezamenlijke inspanning nodig van de gemeente en een woningcorporatie als Domijn. Wellicht wil het gemeentebestuur deze extra uitdaging beetpakken. Voordeel: er kan geleerd worden van de ervaringen, die al zijn opgedaan in Eibergen, Winterswijk, Almelo en Hengelo.   

Mobiele versie afsluiten