Buurtbewoners steken handen – met groene vingers- uit de mouwen
Vrijwilligers onderhouden zelf stukje gemeentegroen
In Haaksbergen is het sinds enkele jaren mogelijk om een stukje gemeentegroen te adopteren. Groenadoptie – zoals het heet – biedt buurtbewoners de mogelijkheid om met elkaar én vrijwillig gemeentelijk groen op te knappen en te onderhouden. Het is daarmee niet alleen een verbetering van het gemeentelijk groen. Ook de sociale contacten in de buurt worden bevorderd.
De aansturing en begeleiding van de projecten wordt sinds 2021 namens de gemeente uitgevoerd door Twente Milieu. Walter Horck is vanuit Twente Milieu het aanspreekpunt voor adoptiegroen: “Vrijwilligers die een stukje groen hebben geadopteerd, kunnen bij mij terecht om hun plannen te bespreken. Samen kijken we naar de mogelijkheden. Als de wensen helder zijn, maken we een groenplan en leggen we dit voor aan de gemeente.” In het afgelopen jaar zijn er meer dan tien nieuwe projecten gerealiseerd. Daarmee staat de teller in totaal op 75 groenadoptie-initiatieven en er ligt nog een aantal verzoeken ven enthousiaste buurtbewoners bij de gemeente. “Ook kunnen vrijwilligers bij mij terecht voor advies over het onderhoud”, aldus Walter.
Emanuel de Wittestraat in bloei
In het voorjaar van 2023 werd een stuk groen aan de Emmanuel de Wittestraat onder handen genomen. Vrijwilligers en omwonenden Bennie Wijlens en Hans van Hummel vertellen er enthousiast over. “Een paar jaar geleden was het pad bijna helemaal dichtgegroeid door bosschage. Het leek wel een donkere poort waar je doorheen fietste of wandelde. Tussen de bosjes lag vaak afval, zoals oude kranten”, vertelt Hans. Nu staan Hans en Bennie op het pad tussen de kleurrijke planten. Als er weer gesnoeid en gewied moet worden, is het vaak Bennie die in de buurtapp een berichtje stuurt wie er op zaterdag wil helpen. “Als iemand niet kan, is dat natuurlijk geen probleem. Maar meestal zijn we wel met een clubje van zes tot acht mensen. Tussendoor drinken we samen een bak koffie en dan is het werk in een ochtend ook zo gebeurd”, zegt Bennie.
Groenadoptie: zo werkt het
Voor de adoptie van een stukje groen zijn tenminste drie huishoudens nodig. Dit maakt het mogelijk om samen te werken, maar ook om elkaar af te wisselen in de vakantie of bij ziekte. Een aantal bewoners wordt samen verantwoordelijk voor het onderhoud van het groen, waarvoor een overeenkomst wordt gesloten met de gemeente. Naast het onderhoud, krijgen buurtbewoners de mogelijkheid om het groen verder te verfraaien of functioneler te maken. Het is belangrijk dat het adoptiegroen voor iedereen toegankelijk blijft. Het groen moet eigendom zijn van de gemeente om in aanmerking te komen voor adoptiegroen.
Foto: Hans van Hummel (links) en Bennie Wijlens (rechts) tussen de kleurrijke planten aan de Emanuel de Wittestraat