Baby-dassen gered in het Buurserzand
Nieuws van de boswachter
Op 1 mei troffen we een dode das aan op de Buurserstraat. De das, en veel van haar soortgenoten, worden helaas vaak verkeersslachtoffer. Het was direct duidelijk dat deze das net moeder was geworden, maar waar waren haar kinderen…
Geen das te vinden
Vrijwilligers van de Dassenwerkgroep zetten alles op alles, het hele gebied kamden ze uit. Natuurlijk weten zij en boswachters van Natuurmonumenten waar burchten zijn. Dassen zijn beschermde dieren en daarom checken we elk jaar welke burchten bewoond zijn. Nu bleken slechts twee burchten in gebruik. Dat lazen we af aan de pootafdrukken, graafsporen, mestputjes en haren. Maar we troffen niks aan. Geen gepiep of scharrelende jonge dassen.
Thriller
De Dassenwerkgroep zette de volgende stap en op zondag 3 mei plaatsten ze wildcamera’s. Op 5 mei wilden ze de beelden bekijken. Ook de beelden leveren geen resultaat. De burcht is bewoond, maar aan de penetrante geur is direct te herleiden dat het om een vos gaat. De tijd begon te dringen.
Een van de vrijwilligers omschreef deze periode als een ‘thriller’. Het vinden van de kleine dassen was prioriteit nummer één.
Helpen door op een dassenburcht te zitten
Intussen zijn ook stagiaires van Natuurmonumenten aangesloten om mee te helpen zoeken. Op woensdagavond 6 mei helpt onze boswachter ecologie mee. De donderdagavond erna zit de boswachter natuurbeheer de hele avond muisstil te loeren naar de uitgang van een burcht.
Burchten kunnen behoorlijk uitgestrekt zijn en veel uitgangen hebben. Dassen laten zich alleen zien na zonsondergang en als het erg rustig is. Dus het is een behoorlijk spannende situatie. Muisstil en op afstand van elkaar staar je tijdenlang naar een uitgang die jij moet bewaken.
Drie dassen gered
Uiteindelijk kwam er die avond een zwart-wit hoofdje te voorschijn, de jonge das scharrelde wat rond en gelukkig volgden er nog twee kleine dasjes. De kleine dassen speelden niet en onder de dikke vacht zaten vast magere lijfjes. Op 8 mei kwam een dassenspecialist, het vangen van de dassen was niet eenvoudig. Maar uiteindelijk zaten ze alledrie in een bench en gingen ze richting ‘Das en Boom’. Op dit moment maken ze het goed. Later worden ze weer teruggebracht naar het Buurserzand.
Op de facebook pagina van de Dassenwerkgroep Twente vind je in drie delen het spannende verslag van een vrijwilliger. Ook RTV Oost besteedde er aandacht aan.