
(Advertorial) Bouw mee aan de toekomst
Voor de makers van morgen
Bouwen aan de toekomst in letterlijke én figuurlijke zin. Dit staat bij Bouwschool Twente centraal. Samen met ROC van Twente en zo’n 60 erkende leerbedrijven leidt Bouwschool Twente jongeren op tot echte vakmensen in de bouw. Een sector die volop in beweging is en een belangrijke rol speelt in ons dagelijks leven. Zonder vakkundige bouwers zijn er geen woningen, geen bedrijven, geen infrastructuur. Om in de bouw succesvol te zijn is een gedegen vakopleiding erg belangrijk. Dagelijks zetten de medewerkers van Bouwschool Twente zich in om de timmerlieden, metselaars en tegelzetters van morgen klaar te stomen. Bouwschool Twente is gehuisvest in Techniekhuis Twente en werkt samen met ROC van Twente, Schildersvakopleiding Hengelo, IW Installatietechniek aan innovatieve en praktijkgerichte bouwopleidingen.
HENGELO – Bouwschool Twente is al ruim 40 jaar Opleidingsbedrijf van en voor de bouwbedrijven in Twente. Haar 140 bouwstudenten volgen een BBL-bouwopleiding bij ROC van Twente. Dus 4 dagen in de week werken in de praktijk, bij een erkend bouwbedrijf, en 1 dag theorie bij ROC van Twente. Bouwschool Twente coördineert de vier dagen praktijk en biedt de studenten een unieke baan voor de duur van de opleiding, 2 of 3 jaar! Voor de studenten is het dus werken, je vak leren en geld verdienen tegelijkertijd.
En met hun behaalde diploma’s komen de timmerlieden, metselaars en tegelzetters in dienst van hun leerbedrijf en bouwen ze vakkundig mee aan de skyline van Twente. Deze gedegen vakopleiding biedt de studenten een succesvolle loopbaan en tegelijkertijd wordt ook de regionale bouwbranche versterkt. Want die zit te springen om jonge vakmensen die willen aanpakken en ambitie hebben.
Van leerling naar opleider
Over het belang van een goede opleiding hoef je Richard Schoeman niets te vertellen. Hij is nu zo’n anderhalf jaar werkzaam bij Bouwschool Twente als Instructeur Bouw. Hij geeft instructie in drie vakgebieden van de bouw: timmeren, metselen en tegelzetten. Richard begon zijn loopbaan in de bouw zelf als leerling bij de Bouwschool Twente. Hij werkte vervolgens jaren bij diverse bouwbedrijven en was twintig jaar actief als ZZP’er in de bouw. De overstap van bouwer naar opleider werd in gang gezet door een oud-collega die als instructeur bij Bouwschool Twente werkt. “Ik zei toen: als er een baan vrijkomt, heb ik wel interesse.” Richard had door de jaren heen al vaker gewerkt met stagiairs, maar echt instructie geven is wel net iets anders. “Je moet veel geduld hebben. Binding met de jongeren en wederzijds begrip en respect is heel belangrijk; en dat je een beetje hun taal spreekt.” Door groei in aantallen studenten is Bouwschool Twente nu op zoek naar een derde Instructeur Bouw om het team te versterken. Wat moet Richards nieuwe collega vooral meebrengen? “Uiteraard een portie vakkennis, maar zeker ook veel geduld en affiniteit met de doelgroep. Oh, en enige computerervaring is wel handig”, zo vult hij aan. Want ook hier moet wel eens iets administratief afgehandeld worden.
Geen dag is hetzelfde
Iemand die zéker handig is op het administratieve vlak is Ans Lamers. Zij is sinds 2015 financieel administratief medewerkster bij Bouwschool Twente en neemt later dit jaar afscheid. Ze was eerder financieel administratief actief bij een elektrotechnische groothandel en een installatiebedrijf. Bij Bouwschool Twente is iedere dag weer anders; er komt het nodige kijken bij haar taken. “Van de inkoop tot de jaarrekening, de debiteuren en crediteuren, prognoses, de belastingaangifte, de lonen,… je krijgt met alles te maken. Dit is wat het werk leuk én uitdagend maakt: het is nooit helemáál voorspelbaar.”
Goede uitleg
Naast de administratieve zaken van Bouwschool Twente zelf, speelt Ans een belangrijke rol om de studenten wegwijs te maken in hun eerste stappen op de arbeidsmarkt. “Ze krijgen bijvoorbeeld te maken met dingen als een arbeidscontract, de urenadministratie, maar ook wanneer ze hun eerste loon krijgen zijn er vaak wat vragen. Een loonstrook kunnen lezen én begrijpelijk uitleggen is dan belangrijk. Daarnaast krijg je te maken met heel specifieke dingen zoals de complexe bouw-CAO.” Haar toekomstige opvolger moet daarom niet alleen flexibel en goed zijn met cijfers, maar ook vooral begrijpelijk kunnen communiceren met de leerlingen. “En misschien af en toe een beetje streng zijn”, zo grapt Ans.
Werken met passie
Wat vooral blijft hangen van de gesprekjes met Ans en Richard is hun wens om bij te dragen aan een goede start voor de vakmensen van morgen. Beide doen dit op hun eigen manier; met veel passie en gedrevenheid. Spreekt dit jou aan? Lees onderstaand beide vacatures. Kijk voor meer informatie op: www.bouwschooltwente.nl